Facebooks kommentarsystem « Social Factory – Webbyrå och social marknadsföring

Facebooks kommentarsystem

Blogg / Facebook | Guider | Wordpress / Facebooks kommentarsystem

Facebook comment, hur gör man?

Facebook comments är bland de senaste dragen Facebook gjort mot “Total Internet domination”.

Under de två första veckorna tjänsten släpptes har mer än 17 000 sajter installerat kommentarsystemet. Längre ner i artikeln går jag igenom hur du installerar Facebook comments på din hemsida/blogg.

Exponering i exponent

De kommenteringstjänster som finns idag kanske saknar just den delen som Facebook har, exponenten över exponeringen. Vissa saknar t.o.m. exponeringen rent ut sagt. Facebook inför på detta sätt inte bara en möjlighet för dig och din verksamhet att få mer uppmärksamhet. Du får även tillgång till en viral spridning på dina budskap. Du kan dels visa din kommentar på din vägg i Facebook och dels så kan du gilla (rekommendera) kommentaren (som i sin tur hamnar i ditt flöde på Facebook). Har du dessutom flera olika sidor på Facebook (pages, groups) så kan du kommentera i deras namn. Du kan även gilla och kommentera en kommentar. Allt detta sker när du inte är inne på Facebook (du måste vara inloggad dock).

Med det sagt så menar jag inte att Facebook comments är det bästa alternativet, för det tycker jag inte. Disqus, som vi använder, ger dig möjlighet att dela dina kommentarer via flera sociala kanaler än Facebooks kommentarsystem. Facebook comment syns inte i Google och det är en stor nackdel då kommentarerna även utgör material för sökmotorerna. Tommy K Johansson har skrivit om Facebook comment i sin blogg, där han pratar om dess nytta mer ingående.

Längre ner följer en guide om hur du installerar kommentarstillägget på din hemsida, detta som en fortsättning på serien om Hur du installerar och förvaltar din hemsida. I och med detta tillägg får du även tillgång till Facebooks gilla-funktion. Nu kan man implementera funktionen var man vill på sidan men i exemplet så implementerar vi det bara i inläggen (dvs efter varje blogginlägg). Jag har gått tillbaka till default-temat (temat som är förinstallerade vid installationen av WordPress) av estetiska skäl. Du ser på höger sida kalendern som vi installerade i avsnittet “Installation av Widget“. Like-knappen är borta, dvs tilläggsprogrammet vi installerade i avsnittet “Installation av plugin“, för att det vi ska installera nu inkluderar det.

Installera Facebook comments via WordPress plugin

Enklast och smidigast är att gå in på “tillägg” och söka på “Facebook comments” och välj Facebook comments 1.2 (av Alex Moss). Följ anvisningarna så är du nästan klar. Du måste dock fortfarande skapa en applikation för att få applikationsidnumret. Nedan följer en guide som tar dig igenom hela proceduren manuellt. Tycker du det är för krångligt så skapar du först en applikation och sedan installerar du tillägget (plugin) av Alex Moss. Vet du inte hur man installerar ett tilläggsprogram så hänvisar jag dig till artikeln “Installation av Plugin“.

Först måste du skapa en Facebookapplikation

För att kunna installera kommenteringssystemet måste du ha ett så kallat applikationsid. Oavsett om du gör det via plugin-installation eller manuellt. Ett sådant kan du bara få om du har först skapat en applikation i Facebook, så här går det till:

Först går du in på Facebooks applikationssida.

Istället för Testsajten så fyller du givetvis i namnet på din sida och samma gäller applikationsadressen. Klicka sedan på “Create app”. Om du ska installera det via plugins så slutar du läsa nu och går till installationen av tillägg istället.

Sedan måste du editera filer

För tillfället så bryr vi oss enbart om att kopiera numret på applikationen. Detta nummer ska sedan klistras in på lite olika ställen i olika filer på din hemsida. Bilden nedan illustrerar första steget i införandet av kod:

Du måste också genera kod

Klicka på bilden ovan och följ anvisningarna från 1 till 4. Detta steg förbereder din sida för att kunna köra Facebookapplikationer. Nu ska vi hämta koden som behövs för att få in själva kommenteringssytemet på din hemsida under varje blogginlägg. Gå då först in på Facebooks sociala tilläggsprogramsida och klicka på “Comments”.

När du väl valt “Comments” så fyller du i uppgifterna som stämmer överens med din hemsida osv.

Som du byter ut mot annan kod

Nu när du har ovannämnda kod i klippbordet så klistrar du in den koden i filen “comments.php” (se bild nedan). All kod från och med <div id=”comments”> ska bytas ut mot den koden du har i klippbordet. Det gör du enklast genom att markera allt under “?>” och klistrar in (Ctrl-v).

Så att din kod ser ut så här istället för den i bilden ovan:

Klicka på “Uppdatera fil”. Nu är vi klara. Nu ser ditt inläggsflöde ut så här: (efter att ha klickat på “Check this out” på din landningsida.)

Inlagd: 2011/04/01   Taggar: , ,