Sweden Social Web Camp anno 2012 « Social Factory – Webbyrå och social marknadsföring

Sweden Social Web Camp anno 2012

Blogg / SSWC / Sweden Social Web Camp anno 2012

Nördeventet med stort N är över för i år men känslan kommer att sitta i resten av det.

Sweden Social Web Camp, även känt under förkortningen SSWC (#SSWC på twitter), har än en gång inspirerat och förbluffat ett halvt kilo nördar på den lilla ön Tjärö i den idylliska Blekingska skärgården.

Eventet sätter Tjärö på kartan så att säga. Det finns få event i Sverige som är så väldokumenterade. Mängder av Internettjänster används under dagarna för att föreviga händelsen. Bara på Instagram kan man hitta 2518 bilder med SSWC taggen, vilket är en bråkdel av allt material som producerats och som kommer att produceras i SSWCs ära.

Dag 0

Vi anländer ganska tidigt till detta ursköna naturreservat (Tjärö) och njuter av lugnet före stormen. Vi andas in dofter och känslor som förskjuter oss tillbaka i tiden och fyller oss med iver inför kommande upplevelser. Vi påminns om fjolårets intryck och förväntningarna stiger.

I år har vi lyckats få plats i en stuga, vilket underlättar en hel del då vi slipper konkandet. Samtidigt fylls vi av en smula vemod då campandet är en del av eventet. Hoppas den nya boendeformen inte kommer att dämpa upplevelsen.

Skillnaden från fjolårets SSWC tränger in, vi känner igen miljön, en hel del deltagare och ett lugn infinner sig. Nu kan SSWC börja!

Dag 1

Igår studerade jag noggrant gridden och bekantade mig med deltagarlistan för att på bästa sätt planera min dag, dag 1.

På tapeten fanns ett otal med intressanta sessions och, precis som i fjol, krockar en del sessions med varandra. Ingen fara, det mesta kommer att dokumenteras flitigt, dels via Bambuser och dels via bilder och bloggposter.
Dagen börjar med en självklar session, nämligen Community management – eller personerna bakom ett varumärke på Facebook som hålls av Heidi Wold.

En förträfflig session som tar upp viktiga punkter inom yrkesrollen. Heidi berättar att en community manager bör inte jobba ensam och en hel del om hur man går till väga för att prestera i rollen. Hon berättar vilken effekt skillnaderna i feedbackkulturer olika länder kan ha på en social media-strategi och att en community manager kostar. Vidare upplyser Heidi oss hur man planerar, vilka olika tonaliteter man bör använda, att ROI är svårt att mäta och att en social satsning handlar mycket om long tail.

Viral effekt är önskvärd men den uppnås inte utan planering.

Sessionen efter gick snabbt, den handlade om WordPress-integration och resulterade i detta:

Iframe är snabbt men inte så bra, HTML? Njaä! Men

$menu=file_get_contents(get_msblog_options(‘ms_blog_top_menu’);

print($menu);

är det som gäller.

Efter lunchen började vår myndighet- och kommunbevakning genom att gå på Framtidens webb – hur bygger vi framtidens kommunala webbplats och intranät? Ett område som visar sig mer och mer relevant för webbyråer och kommunikationsbyråer då efterfrågan har märkbart ökat ifrån den offentliga sektorn. Därför var sessionen Myndigheter och kommuner på Facebook lämplig därefter.

Observera att det är mellan sessionerna som eventet bär som mest frukt. Kontakter knyts, idéer kläcks, partnerskap bildas (vänskap med för den delen) och allmän trendbevakning sker. Enligt oss är detta själva SSWCs kärna.

Man går runt bland alla olika deltagare och initiativ och får vara med om otroligt härliga upplevelser.

Dag 2

Dag 2 är den öppna griddens dag (bland mycket annat). Gridden öppnas dag 1 vid 16.00 för att ivrigt fyllas med flera intressanta sessions. Vår dag 2 präglades av minnen som “Köpa likes? Bra dåligt?” och “Hur mäter man inflytande? Vad ska man mäta?”. Ämnen som är svårutredda och kanske i synnerhet ytterst individuella då målgrupper, syften och ambitionerna varierar beroende på produkt eller tjänst.

Dag 2 är också sista konferensdagen och därmed präglas den av ivern att avsluta stort. Vemodet över att eventet snart är över och att en ca 361 dagars long väntan lurar runt hörnet får en att vilja skynda långsamt. Att suga i sig mera kunskaper och skapa flera relationer så fort som möjligt men samtidigt njuta av känslan så länge det går.

Att avslutet hade en karaktär av en sekt som offrar ett får torde beror på ovannämnda faktorer OCH på att ett får brändes på en flotte ute till havs. Under sång och jubel skedde denna utomsett bisarra rit. Den knöt dock ihop påsen på ett mycket härligt sätt.

Nedan ett axplock av bilder som säger mer än vad alla våra ord skulle göra.

         

Många har skrivit om SSWC och det finns mängder med artiklar, bilder och filmer “out there”. Jan Viderén har samlat ihop alla länka på sin sajt, ta en titt, där finna allt om SSWC 2012.

Avslutningsvis skulle vi vilja tacka alla som på något sätt har med SSWC att göra, vi hinner inte nämna alla (läs vågar inte nämna någon med risk att glömma någon) och ser fram emot nästa års SSWC. Ses där!

Inlagd: 2012/08/23   Taggar: